Kierrätystä ja kiertotaloutta
Me OC-Systemillä pyrimme mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Kun kyseessä on konepaja ja tuotteet valmistetaan mm. metallista, on sanomattakin selvää, että hiilijalanjälki on iso, ellei sitä systemaattisesti pyri pienentämään.
OC-Systemillä kierrättäminen on helppoa ja rahanarvoista toimintaa. Kierrätyksen avulla vähennämme neitseellisten raaka-aineiden ja energian kulutusta, mikä samalla vähentää ympäristökuormitusta. Kierrättämisestä ei tarvitse muistuttaa, se on luontainen tapa toimia. Yhteistyö Kuusakoski Oy:n kanssa on aloitettu noin parikymmentä vuotta sitten. Mustaa terästä on kierrätetty jo pitkään ja nyt pystytään kierrättämään myös rosteria ja alumiinia. Yhteistyö syvenee kokoa ajan ja kierrättäminen tehostuu. Kuusakoski toimittaa raportin, josta näkee paljonko mitäkin tavaraa on mennyt kierrätykseen ja paljonko materiaalia on päätynyt jätteeksi. Esimerkiksi viime vuonna kierrätykseen meni terästä noin 40 000kg, rakennusjätettä melkein 2000kg ja pelkästään tietosuojan vuoksi tuhottavaa paperia melkein 200kg. Tavoitteena on tehostaa kierrätystä entisestään ja vähentää jätteen määrää.
Modulaarinen rakentaminen on osa kiertotaloutta
Tuotannon modernisointi ja automatisointi tukevat ympäristötavoitteitamme. Aikaisemmin kirjoitimme uudesta automaattisahasta ja OC-suunnitteluohjelmasta, josta voit lukea tästä. Alumiinisaha ja tuleva suunnitteluohjelma ovat suoraan yhteydessä syntyvän jätteen minimointiin. Mitä tehokkaammin pystymme optimoimaan sahattavat materiaalit, sitä vähemmän syntyy hukkaa ja sitä vähemmän syntyy kierrätettävää. Jopa sahauksesta syntyvä sahauspuru on kierrätettävissä ja sen me myös kierrätämme.
Modulaarinen rakentaminen jo itsessään on ympäristöteko ja noudattaa kiertotalouden periaatteita. Modulaarisia tuotteita, kuten esimerkiksi OC-10- elementti on, pystytään kehittämään ja parantamaan ilman, että koko tuote pitää tehdä uusiksi. Kaikesta huolimatta välillä nurkkiin jää pyörimään ylimääräistä raaka-ainetta tai käyttökelpoisia tavaroita. Ne onkin syytä laittaa kiertoon – toisen roska saattaa olla toiselle kallisarvoinen raaka-aine.
Tavarat ja raaka-aineet kiertoon
Kiertotalouden avulla pystymme laittamaan käyttökelpoiset raaka-aineet ja tuotteet kiertoon. Esimerkiksi villanleikkauslinjalta tuleva leikkuujäte toimitetaan eteenpäin ja se päätyy rakennusten lämpöeristeeksi. Nyt olemme myös mukana kiertotaloutta edistävässä Mansyns-portaalissa, mihin yritykset voivat laittaa ylijääneitä raaka-aineita ja tuotteita myyntiin toisille yrityksille.
Mansyns eli Manufacturing Synergies on yritys, joka kerää kiertotaloutta edistävät yritykset yhden portaalin alle. Portaalissa yritykseltä ylijääneet tavarat ja raaka-aineet voi laittaa myyntiin. Toiminta on alkanut viime talvena ja tällä hetkellä mukana on jo parisen kymmentä yritystä. Toimintaa ei ole rajattu alueellisesti vaan kaikki suomalaiset yritykset ovat tervetulleita mukaan. Mitä enemmän käyttäjiä palvelulle saadaan, sitä enemmän tavaraa saadaan kiertämään ja neitseellisten raaka-aineiden käyttö vähenee. Palvelun saa käyttöön rekisteröitymällä Mansynsin verkkosivuilla ja luomalla tunnukset itselleen. Sen jälkeen myytävät tuotteet kuvataan ja laitetaan portaaliin myyntiin. Myynnissä olevia tuotteita voi käydä selaamassa ilman rekisteröitymistä.
Jatkossa pyrimme pienentämään tuotantoketjumme ympäristövaikutuksia entisestään. Toivomme myös, että ne yritykset, jotka eivät vielä kierrätä, lähtevät systemaattisesti kierrättämään. Hyvä vaihtoehto tähän on esimerkiksi lähteä mukaan Mansyns-portaaliin ja laittaa tavara kiertämään.
Reduce – Reuse – Recycle
Lisätietoa Mansyns-portaalista voi kysyä Kimmo Haapealta 044 036 1613.