Jo asennustyön suunnittelu- ja tilausvaiheessa on tärkeää määritellä, onko kyse rakennus- vai asennustyömaasta. Tämä on tärkeää kommunikoida asentajille ja muille yhteistyökumppaneille, jotta vastuiden jakautuminen on selkeää ja työmailla työskentely siten turvallisempaa.
Teollisuudelle työturvallisuusratkaisuja Joroisissa valmistavan OC-Systemin tavoitteena on edistää työturvallisuutta ja turvallisuuskulttuuria yhteistyössä muiden alan yritysten, kuten valmennusta ja turvallisuusarviointeja tarjoavan Pateran kanssa.
– Yleiset työturvallisuuteen liittyvät vaatimukset tiedostetaan teollisuuden alalla hyvin, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei ehkä tunneta. Suomessa teollisuuden asennusfirmat ovat edelläkävijöitä työturvallisuudessa, sanoo Pateran turvallisuusasiantuntija Tommi Pykäläinen.
Pykäläinen työskentelee pääasiassa projektipäälliköiden ja turvallisuuspäälliköiden kanssa. Hän on huomannut, että eniten kysyttävää on yleensä työmaiden vastuista lain edessä.
Kaikki lähtee asennustyön suunnittelusta – niin tilaajalla kuin urakoitsijallakin
Pateran Pykäläisen mukaan asennustyön suunnittelu on työturvallisuuden tärkeimpiä asioita ja siihen kannattaa panostaa. Hän kehuu, että varsinkin suuremmat asennukseen keskittyvät yritykset tiedostavat omat velvollisuutensa työn suunnitteluvaiheessa.
– Hyvä kehityskohde on se, että tehdään työvaihekohtaiset suunnitelmat. Ne ovat urakoitsijan vastuulla ja niitä joutuu monesti pyytämään erikseen. Turvallisuuteen liittyvä valvontavastuu puolestaan on niin rakennuttajalla, päätoteuttajalla kuin yksittäisen työntekijän työnantajalla, Pykäläinen ohjeistaa.
Käytännössä tilaaja antaa urakoitsijalle perehdytyksen ennen työn aloitusta, sillä jokainen työmaa on erilainen. OC-Systemin asennusvastaava Jani Kuvaja kertoo, että tilaajan vastuulla on huolehtia esimerkiksi hätäpoistumisteiden ja kokoontumispaikkojen merkinnöistä.
– Asennustyömailla suunnitellaan etukäteen esimerkiksi suurten elementtien, kuten ikkunapakettien, sijoittaminen oikeisiin paikkoihin. Tämä tehdään yhdessä tilaajan kanssa ensimmäisessä katselmuksessa ja mitoittamisessa, Kuvaja sanoo.
Hän kertoo, että erityistä huomiota kiinnitetään korkealla työskentelyyn esimerkiksi OC-Systemin valvomoiden asentamisessa. Siihen liittyy enemmän riskejä kuin parimetristen verkkoseinien asennuksessa.
OC-Systemin asennusvastaava Jani Kuvaja kertoo, että korkealla työskentely vaatii erityistä huomiota esimerkiksi OC-Systemin valvomoiden asentamisessa. Siihen liittyy enemmän riskejä kuin parimetristen verkkoseinien asennuksessa. Kuvaja on työskennellyt OC-Systemillä vuodesta 2000 asti, ja on huomannut työturvallisuuden kehityksen koko alalla.Kuka on vastuussa – omistaja, tilaaja vai urakoitsija?
Pykäläinen kertoo, että vastuisiin liittyvät asiat mietityttävät usein. Monesti vastuussa on tilaaja, mutta sitä ei aina tunnisteta. Merkitystä on esimerkiksi sillä, ollaanko rakennus- vai asennustyömaalla. OC-System toimii molemmissa, mutta pääasiallisesti asennustyömailla.
Pykäläinen kannustaa asennuksen tilaajia olemaan hyvin tietoisia omista vastuistaan. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että työmaalla, jota ei lueta rakennustyömaaksi – esimerkiksi asennustyömaa – vastuu työturvallisuudesta on työn tilaajalla ja yksittäisen työntekijän työnantajalla.
– Vastuiden ketju voi olla pitkä. Rakennuttajalla on oltava nimetty turvallisuuskoordinaattori. Joskus on epäselvyyttä siitä, ollaanko rakennustyömaalla vai ei. Esimerkiksi tehtaiden vuosihuoltoseisokit tulkitaan nykyään rakennustyömaiksi, hän lisää.
Työnantajalla on aina vastuu yksittäisen työntekijän turvallisuudesta. Sen pitää myös huolehtia siitä, että esimerkiksi suojaimia käytetään oikein.
– Viikottaiset kunnossapitokierrokset ovat hyviä keinoja tähän. Kun turvallisuuskierrokselta kerätyt mahdolliset huomautukset pitää korjata määräaikaan mennessä, saadaan enemmän seurantaa turvallisuuteen. Työmaa ei saa olla vain sitä, että 500 henkilöä tulee töihin ja heitä ei valvo kukaan. Systemaattinen, valvottu toiminta hyvässä hengessä luovat hyvät työolosuhteet, jotka osaltaan edistävät työturvallisuutta, Pykäläinen sanoo.
Tilaajan pitää osata vaatia työturvallisuutta
Laki määrää tietynlaisista suojavarusteista ja asentajien pätevyydestä, esimerkiksi tulityökortista. Jokainen tilaaja on kuitenkin erilainen ja voi vaatia tiukempia turvallisuustoimia kuin laki.
– Tilaajien vaatimukset ovat erilaisia ja valvonta vaihtelee. Erot tuovat käytännön vaikeutta. Varsinkin muualta tulevat työntekijät voivat olla hukassa siinä, miksi täällä vaaditaan tuota asiaa ja toisessa paikassa ei. Tilaajan asenteesta lähtee se, miten työturvallisuuteen työmaalla suhtaudutaan, Pykäläinen sanoo.
Toisaalta laki jättää joskus tulkinnanvaraa.
– Laissa ei ole määritelty montako turvallisuuspuolen valvojaa työmaalla pitää olla henkilömäärään nähden, todetaan vain että valvonnan pitää olla riittävää. Tilaajan kannattaa kiinnittää tähän huomiota, sillä se määrittelee valvonnan määrän, Pykäläinen sanoo.
Selkeät säännöt täytyy sopia tilaajan ja asentavan urakoitsijan välillä.
OC-Systemillä on totuttu tarkkoihin työturvallisuusvaatimuksiin
Jani Kuvaja kertoo, että OC-System on saanut tilaajiltaan pääasiassa positiivista palautetta asennuksista. Verkkoelementtien asennus on nopea päivän tai parin työ, mutta suuremmat suojatiloihin tai valvomoihin liittyvät projektit saattavat kestää viikkoja.
– Suuremmat projektit ja isot valvomot lasketaan rakennustyömaiksi. Esimerkiksi Lippulaiva-kauppakeskuksen asennuksella meni useampi viikko, Kuvaja sanoo.
OC-Systemin asentajat ovat tottuneet tiukkoihin turvallisuusvaatimuksiin esimerkiksi suurilla terästehtailla.
– Tarkkaahan pitäisi olla joka paikassa. Me olemme vastuussa siitä, että asennamme ja toimimme työmaalla niin kuin on suunniteltukin, eikä oiota missään, Kuvaja tiivistää.
Kuvaja on työskennellyt OC-Systemillä vuodesta 2000 asti, ja on huomannut työturvallisuuden kehityksen koko alalla.
– Koko ajan tehdään turvallisemmin ja monella asennuksella seurataan, kuinka monta päivää on työskennelty ilman yhtäkään työtapaturmaa, hän sanoo.
Hän kertoo, että erityistä huomiota kiinnitetään korkealla työskentelyyn esimerkiksi OC-Systemin valvomoiden asentamisessa. Siihen liittyy enemmän riskejä kuin parimetristen verkkoseinien asennuksessa.
Asennustyön tilaajana muista ainakin nämä:
– Määrittele, onko kyseessä asennus- vai rakennustyömaa ja toimi sen mukaisesti
– Perehdytä urakoitsija työmaan käytänteisiin
– Pyydä urakoitsijalta työvaihekohtaiset suunnitelmat
– Huolehdi työmaan valvonnasta
– Ole tietoinen omista vastuistasi
OC-Systemin Joroisten tehtaalla on valmisteilla äänieristetty työtila. Kuvassa lasketaan hallinosturilla OC-10-robottilinjalla valmistettua elementtiä seinäpilareiden väliin. Toimitusjohtaja Riku Räisänen muistuttaa, että nostovälineiden kunto ja toimivuus pitää aina tarkastaa ennen käyttöä, olipa kyse nostoliinoista, tarttujista tai muista apuvälineistä. Myös nostovälineiden käyttökoulutuksesta tulee huolehtia.Kysy lisää >>>